Zahvaljujući novoj vrsti memorije nikada više nećete brinuti o isteku roka proizvodima

nova vrsta memorije

Zahvaljujući novoj vrsti memorije nikada više nećete brinuti o isteku roka proizvodima

Koliko puta ste uzeli lek protiv prehlade i zapitali se da li je isti čuvan na propisan način? Uskoro nećete morati da brinete o tome zahvaljujući inovaciji koja nam stiže iz SAD.

Istraživači sa američkog Univerziteta Duke smeštenog u Severnoj Karolini, uspeli su da upotrebom printera nanesu sloj memorije veličine poštanske marke na stvari kao što su odeća, namirnice, pilule.
U središtu ove tehnologije nalazi se materijal baziran na nano-bakarnoj strukturi, koja dozvoljava pohranjivanje informacija na elastične materijale poput plastike, tkanine pa čak i papira!

Značaj ove inovacije ogleda se u pogledu njene praktične primene. Svi znamo da skoro svi predmeti u radnjama imaju takozvani „bar kod” ili RFID čip (radio frekvencijsku identifikaciju), koji beleži stanje i karakteristike nekog proizvoda. Međutim, često se dešava da određeni proizvod, kao što je lek na primer, nije čuvan u propisanim uslovima, pa se pokvario ili postao neefikasan. Upotrebom nove memorije ovo se neće dešavati! Bar kod i sama pilula biće obložene memorijom koja će beležiti promene u okruženju u kojoj se lek nalazi kao što su: temperatura, vlažnost, pritisak. Na taj način će se jednostavno i brzo uočiti promene.

Iako još uvek ne na nivou USB-stikova barem što se kapaciteta memorije tiče, postoje određene sličnosti. Nova savitljiva memorijska tehnologija parira u pogledu brzine pohranjivanja informacija kao i koliko puta se ta informacija može pisati i brisati. Istraživači ističu da je primena ove tehnologije značajna u onim oblastima gde su efikanost i ušteda posebno bitni.

Uzbudljiva su vremena pred nama, imajući u vidu na koje sve načine ova tehnologija može da dodatno olakša i poboljša kvalitet života.