Za sve inovatore sa željom da očuvaju planetu – Traže se inovativna rešenja za borbu protiv klimatskih promena

klimatske promene

Za sve inovatore sa željom da očuvaju planetu – Traže se inovativna rešenja za borbu protiv klimatskih promena

Ukoliko imate ideju kako da doprinesete zaštiti životne sredine, a pokreće vas želja da pomognete u borbi protiv klimatskih promena, sada imate priliku da svoje ideje realizujete!

Objavljen je javni poziv u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ za dva izazova: Izazov otvorenih podataka i Izazov za inovativna rešenja.

Cilj Izazova otvorenih podataka je da se utvrde nedostaci u praćenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u lokalnim zajednicama širom Srbije i dobiju predlozi rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene kako bi uspostavile kvalitetne i lako dostupne (otvorene) baze podataka o GHG.

Na ovaj poziv mogu da se prijave:

  • gradovi i opštine sa preko 20.000 stanovnika,
  • javna i privatna preduzeća, naučno-istraživačke institucije i organizacije civilnog društva, ali samo kao deo konzorcijuma sa gradovima i opštinama.

Deset najboljih rešenja biće nagrađeno novčanom nagradom u iznosu do 10.000 USD – za gradove (najviše pet gradova) i do 5.000 USD – za opštine (najviše pet opština).

Rok za podnošenje projektnih ideja za Izazov otvorenih podataka je 28.02.2018.

Izazov za inovativna rešenja poziva na predlaganje rešenja za smanjenje emisija GHG koje se emituju u procesu pružanja i korišćenja različitih javnih komunalnih usluga, uz istovremeni doprinos društvenom, ekonomskom i ekološkom održivom razvoju.

Na Izazov za inovativna rešenja mogu da se prijave:

  • jedinice lokalne samouprave,
  • javna i privatna preduzeće,
  • naučno-istraživačke institucije,
  • organizacije civilnog društva,
  • fizička lica.

Komisija će odabrati najviše dvadeset najboljih ideja koje će biti nagrađene novčanom nagradom do 10.000 USD po projektnoj ideji. Komisija će takođe izabrati do pet najboljih projektnih ideja fizičkih lica i nagraditi ih u iznosu do 5.000 USD po projektnoj ideji.

Rok za podnošenje projektnih ideja u okviru Izazova za inovativna rešenja je 31.01.2018.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) sprovode ovaj projekat.

Više o projektu pročitajte na: http://inovacije.klimatskepromene.rs/