VETROM DO STRUJE

Vetroturbina

VETROM DO STRUJE

Da li ste znali da svaki sedmi čovek na planeti živi bez struje? Uskoro će biti dovoljno da imate drvo ili bilo kakav stub u neposrednoj blizini svog domaćinstva – i imaćete struju!

 

Razvijena je prva vetroturbina koja je izdržljiva i lagana u isto vreme. Jednom instalirana, generiše čistu energiju godinama i to bez goriva, bez emisije i bez dodatnih troškova. Ovo je visoko kompaktna mikro vetroturbina koja proizvodi dovoljno struje za pokrivanje osnovnog napajanja malog domaćinstva. Teška samo 30 kg, pomoću par šrafova, može se montirati na bilo koji stub ili drvo. Ovaj pronalazak će posebno koristiti domaćinstvima u udaljenim područjima koja nisu pokrivena energetskim mrežama.

Baterija se puni pomoću jednostavne turbine koju pokreće vetar, a potrebna struja se stvara i noću, kao i pri lošim vremenskim uslovima. Ova turbina može funkcionisati kao dodatak bilo kojoj solarnoj bazi. U poređenju sa drugim velikim, teškim turbinama koje su skupe, složene ili su potrebne dodatne “teške” mašine za njihovo postavljanje, sastoji se od samo dva dela – generatora sa repom i metalnim noževima sa čvorištem.

Patentirani rotor je jednostavan za instalaciju i veoma snažan, ne može ga oštetiti pesak, toplota ili so. Idealni uslovi za korišćenje jesu obalna područja ili ravnice.

Izvor:http://www.empowering-people-network.siemens-stiftung.org/en/solutions/projects/breezergy-micro-wind-turbine/