Veliki uspeh naših inovatora

Veliki uspeh naših inovatora

Pet inovacija iz Srbije ostvarilo je veliki uspeh plasiravši se u 100 najboljih projekata u okviru međunarodnog takmičenja za inovativna tehnološka rešenja !

Takmičenje je ove godine obuhvatalo deset različitih oblasti, u okviru kojih su prijavljeni takmičari predlagali idejna rešenja. Nakon prvog kruga selekcije, odabrano je 100 najboljih ideja, među kojima su se našle i inovacije koje razvijaju istraživači iz Srbije. Uspeh je ostvaren u sledećim takmičarskim oblastima:

  • ICT nove generacije: VALLTERA-Tech (sistem za ubrzani pristup podacima);
  • Pametna proizvodnja: Agremo (softver za preciznu poljoprivrednu analizu);
  • Biotehnologija i inovacije u medicini: inovativna terapija bromazepamom kombinovana sa stimulacijom nerava u lečenju Menierove bolesti (Institut za nuklearne nauke “Vinča“), koju razvija tim sa Univerziteta u Beogradu;
  • Inovativni materijali: ekološki antibakterijski polimer za pakovanje hrane, koji razvija tim sa Univerziteta u Beogradu;
  • Moderna poljoprivreda: Farma Inova (stabilizator silaže koji produžava period skladištenja hrane i zadržavanja hranljivih materija), koji razvija tim sa Univerziteta u Beogradu.

 

Međunarodna mreža za transfer tehnologije – International Technology Transfer Network (ITTN), organizacija posvećena promociji međunarodne saradnje u oblasti transfera tehnologije i inovacija, prisutna u 35 zemalja, po drugi put je organizovala Međunarodni forum predstavljanja i trgovine tehnologijom, u saradnji sa kineskim Centrom za međunarodnu razmenu nauke i tehnologije – China Centre for International Science and Technology Exchange (CISTE) i Naučnim parkom Zhongguancun – Zhongguancun Science Park.
Glavna aktivnost Foruma upravo je takmičenje za najbolje tehnološke inovacije.

Čestitamo našim istraživačima!