Uz pomoć jednostavne inovacije do jeftinije struje

jeftina struja

Uz pomoć jednostavne inovacije do jeftinije struje

Vrelo Kalifornijsko sunce obasjava Stenford univerzitet i vredne naučnike koji testiraju novu tehnologiju razvijenu na pomenutom univerzitetu. Pitate se šta ta nova tehnologija podrazumeva? Možda se sećate čuvene scene iz filma Matriks kada Morfeus otkriva tajnu matriksa, i pri tome izgovara čuvenu rečenicu: “ A šta kada bih ti rekao…”.

Mi imamo drugačiji predlog:

Možda deluje kao šala, ali profesor Majkl Megi se ne šali. Zajedno sa svojim studentima sa katedre za nauku o materijalima, pronašao je način kako da na vrlo efikasan i pre svega jeftin način zatamni prozore bez upotrebe roletni. Iako sama tehnologija zatamnjivanja prozora bez roletni postoji, ona je jako skupa. Postojeća tehnologija zatamnjivanja prostora bazira se na elektromatičnim staklima, sam materijal je jako skup, što čini krajnju cenu nepristupačnom.

Inovacija profesora Megija se zasniva na ubrizgavanju rastvora polimera na površinu stakla, što sam proces čini jeftinijim. Trenutno je taj postupak rezervisan za prototip za staklo, ali se očekuje skorija primena na znatno većim površinama. Za razliku od elektromatičnih stakala, tehnologija bazirana na polimeru omogućava i delimično zatamnjivanje, tako da ćete imati utisak kao da nosite naočare.

Primer tehnologije zatamnjivanja stakla upotrebom polimera

Kako ističe profesor Majkl: “Možete da podesite stakla tako da blokira 90% odsjaja, a da pri tome vidite spoljašnost”.

Treba dodati i podatak da rastvor može da se koristi i na metalu, što znači da će prozori duže trajati.

Konačno smo stigli do Morfeus momenta, kako su istraživanja Megijeve studentske grupe pokazala, račun za struju može biti manji za 20% samo na osnovu toga koliko se svetla pusti u prostoriju! Sada možete uživati u lepom ambijentu a da pri tome račun za struju bude znatno manji.

Finansijska isplativost ovog pronalaska je već obezbeđena, jer su mnoge industrije već sada zainteresovane da ga primene. Primena je moguća u avio, automobilskoj i građevinskoj industriji, zapravo svuda gde postoji potreba za staklom.
Samo pazite da dok uživate u prijatnom ambijentu bez odsjaja ne zaspite!

Image source: https://imgflip.com/s/meme/Matrix-Morpheus.jpg

Izvor: https://www.livescience.com/60126-smart-windows-can-turn-dark-in-1-minute.html