Uskoro nećete morati da slikate vašu decu, to će raditi robot, ali da li to stvarno želimo?

Uskoro nećete morati da slikate vašu decu, to će raditi robot, ali da li to stvarno želimo?

Možda se sećate čuvene pesme iz 80-tih godina “Somebody’s watching me” (“Neko me posmatra”), koja je i dan-danas popularna. Pevač u spotu ove pesme ima osećaj da ga stalno neko posmatra. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, sada je to zaista i moguće.

Kompanija Mayfield Robotics i njen razvojni tim trenutno rade na prototipu robota, čija će glavna uloga biti da beleži lepe trenutke u vašem domu. Često su spontani momenti najbolja prilika za slikanje, međutim dešava se da zaboravimo na to.

Robot Kuri uz pomoć aplikacije Kuri Vision, pratiće vas i članove vaše porodice po kući i pri tome beležiti sve spontane momente. Robot će na osnovu odabira slika koje vam se sviđaju, „naučiti“ koje momente u budućnosti treba češće da zabeleži.

Kuri u akciji

Slika 1: Kuri u akciji

Direktor kompanije koja je kreirala ovu inovaciju Majk Bib, ističe da je ideju dobio tokom slobodnog vremena provedenog sa svojom porodicom. Naime, Majkov stariji sin Tomas stalno trči po kući sa digitalnom kamerom i slika svog mlađeg brata Sema. Prema rečima Majka, najlepše slike su upravo one koje su nastale spontano, kada niko nije obraćao pažnju.

Verovatno se pitate: “A šta sprečava Kuri da snima svaki momenat, da li postoji bilo kakva privatnost?”

Kako ističe Majk Bib, nećete morati da brinete o tome, jer na Kuri možete podesiti ne samo vremensko ograničenje kada će snimati, već i u kojim prostorijama je dozvoljeno njeno prisustvo.

Aplikacija koja pokreće Kuri je vrlo laka za korišćenje, dozvoljava deljenje sadržaja na društvenim mrežama kao što su: Instagram, Facebook, Twitter i ostale.

Ostaje da vidimo da li će Kuri biti vredni saputnik koji beleži vaše lepe trenutke ili paparaco koji narušava privatnost. Za jedno smo sigurni, slike će biti odlične!

Izvor: https://www.nbcnews.com/tech/innovation/would-you-want-robot-paparazzo-your-home-n788286