Studenti arhitekture sa Univerziteta u Beogradu plasirali se u finale prestižnog takmičenja u Dubaiju

Solar Decathlon Middle East

Studenti arhitekture sa Univerziteta u Beogradu plasirali se u finale prestižnog takmičenja u Dubaiju

Studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izborili su učešće na uglednom međunarodnom takmičenju u Dubaiju „Solar Decathlon Middle East“ sa projektom solarne pustinjske kuće pod nazivom „Twist Box“.

U konkurenciji 20 najprestižnijih fakulteta, studenti iz Srbije pokušaće na najbolji način da prikažu novi pogled na pitanje savremene, održive, zelene gradnje i energetske efikasnosti.
Studenti će tokom takmičnja morati da izgrade upotrebljivu, funkcionalnu i samoodrživu kuću u pustinjskom ambijentu, a koja će pored predstavljanja žiriju, biti i demonstracioni paviljon za širu javnost koja će videti primenu novih tehnologija u građevinarstvu. Solarna pustinjska kuća ima oko 80 kvadrata, predviđena je za stanovanje tri generacije ili šest osoba.

Prvi korak je predstavljanje makete solarne kuće u Dubaiju, u oktobru, sa 2.000 izlagača iz celog sveta.

„Projekat je izazovan i zanimljiv, koliko smo mogli upoznali smo se sa zemljom, narodom, klimom. Posle predstavljanja makete, sledi sklapanje kuće u Beogradu, verujemo da ćemo imati priliku da je prikažemo građanima, pa onda rasklapanje i odlazak na takmičenje“, objašnjava Nataša Ćuković Ignjatović, rukovodilac projekta i docent na Arhitektonskom fakultetu.

Veliki doprinos kompletnom timu sa Arhitektonskog fakulteta pružili su i profesori i diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Šumarskog fakulteta i FON-a.

Sam plasman u finale je sjajan uspeh, a mnogo sreće želimo našim studentima u takmičenju sa prestižnim fakultetima iz Bordoa, Ajndhovena, Napulja, itd.

Izvor: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/1882/tehnologija/2867145/projekat-solarne-pustinjske-kuce-nasih-studenata-u-finalu-u-dubaiju.html