Srpski naučnici razvijaju naprednu tehnologju za proizvodnju biogoriva iz algi

alge

Srpski naučnici razvijaju naprednu tehnologju za proizvodnju biogoriva iz algi

Istraživači sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu u saradnji s Univerzitetom u Mančesteru i Bejlor Univerzitetom iz Teksasa na korak su od razvoja napredne tehnologije koja će omogućiti komercijalnu proizvodnju biogoriva iz mikroalgi.

Inovativnom idejom do revolucionarnog otkrića

 
Srpski naučnici započeli su pionirski eksperiment koji bi, ukoliko se uspešno realizuje, smanjio cenu biogoriva za čak petinu. Kako Srbija trenutno može da proizvede biogorivo isključivo iz useva kao što su kukuruz i pšenica, proizvodnja biogoriva iz mikroalgi doprinela bi značajnom razvoju zelene tehnologije u energetskom sektoru, kako u Srbiji, tako i na globalnom nivou.

Trogodišnji projekat u vrednosti od 400.000 evra finansira NATO savez kroz program Nauka za mir i bezbednost, i njime je obezbeđena oprema, potrošni materijal, kao i stipendije za najdarovitije mlade istraživače koji se na taj način zadržavaju u zemlji.

Izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2888346-srpski-naucnici-na-tragu-revolucionarnog-otkrica-ako-uspeju-cene-biogoriva-ce-dramticno-pasti-a-pravice-ga-iz-algi