Srbija kao deo međunarodnog transfera tehnologije na Evroazijskom ekonomskom forumu u Kini

Evroazijski ekonomski forum

Srbija kao deo međunarodnog transfera tehnologije na Evroazijskom ekonomskom forumu u Kini

Kina sve brže osvaja svetsko tržište, tehnologije koje iz nje dolaze su inovativne i vrlo profitabilne, a kompanije u samom vrhu svetske konkurencije. Zato nije čudno što je baš Kina mesto gde su se sastali predstavnici interkontinentalnih kompanija, najjačih univerziteta, istraživačkih jedinica i ministarstava. I Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu je na ovom forumu imao svog predstavnika.

Ovom prilikom predstavljene su inovativne tehnologije sa Univerziteta u Beogradu, a direktor Centra, dr Nedeljko Milosavljević uspostavio je saradnju sa kineskim institucijama koje se bave transferom tehnologije, direktan kontakt sa potencijalnim investitorima i kompanijama koje su zainteresovane za saradnju sa našim istraživačima, a sve u cilju promocije inovacija sa Univerziteta i njihove komercijalizacije.

Učešćem na na tri događaja u dva grada u Kini (The Belt and Road International Technology Transfer Cooperation and Matchmaking Conference; International Science and Technology Cooperation Strategy and Innovation Mapping; The Launching Ceremony of Qingdao Overseas Technology Transfer Demonstration Base) obezbeđena je vidljivost naših tehnologija i Univerziteta i uspostavljeni su obećavajući kontakti sa svetskom privredom.

Dr Milosavljević je učestvovao u B2B događajima, panel diskusijama i držao prezentacije uz poseban osvrt na pronalaženje investicija za inovacije. Tom prilikom predstavio je crowdfunding kao alternativni izvor finansiranja inovacija i projekat CrowdStream na kojem Centar aktivno radi. Ovaj projekat započinje promene na tržištu finansiranja, jer ima za cilj da inovativnim kompanijama obezbedi pristup kvalitativnom alternativnom načinu finansiranja (crowdfunding).

Centar je na ovaj način proširio svoju mrežu kontakata koju daje na raspolaganje istraživačima sa Univerziteta u Beogradu. Samo je potrebna inicijativa istraživača da bi se pokrenula saradnja sa kompanijama i investitorima. Čekamo vas!