Putevi od recikliranog materijala: Inovativna tehnologija stigla i u Srbiju

Putevi od recikliranog materijala

Putevi od recikliranog materijala: Inovativna tehnologija stigla i u Srbiju

Da li sta znali da se proizvodnjom asfalta godišnje ispusti u atmosferu preko 1,6 miliona tona CO2? U svetu se već dugi niz godina za izgradnju puteva koriste i otpadni materijali, kao što su plastika, šljaka i pepeo iz termoelektrana. Ovi „plastični“ putevi bi mogli da budu sjajno inovativno rešenje za velike količine đubreta, ali i za smanjenje korišćenja nafte u proizvodnji puteva i zagađenja u Srbiji.

Ovo je samo jedan od primera alternativne gradnje puteva koji se već godinama koristi u Češkoj, Poljskoj, Nemačkoj. U Americi i Kini se ovaj material koristi još od početka 20. veka. U Srbiji bi sav materijal za reciklažu, osim onog organskog porekla koji se brzo raspada, mogao da se upotrebi kao masa za gradnju ili sanaciju puteva.

Osim što rešava problem velike količine plastičnog otpada, ovaj material je i jeftin, otporan i trajan. Još jedna značajna prednost ovakvih puteva jeste ta što postoji mogućnost polaganja kablova i instalacija ispod površine (sekcije su šuplje). Ove karakteristike jasno pokazuju razlog njegovog sve većeg korišćenja u infrastrukturnim radovima.

Inovativna tehnologija kojom se proizvodi ovaj material stigla je i u Srbiju, reciklažnog otpada već imamo i više nego dogovljno, a sada samo čekamo da krenemo da ovu tehnologiju i primenjujemo!

Izvori: http://bit.ly/2ryKFMP , http://bit.ly/2sl9Qim