Pametni studenti, a i motori iz Subotice

Pametni motori

Pametni studenti, a i motori iz Subotice

Da li ste spretniji i pametniji od pametnog motora? Studenti Više tehničke škole iz Subotice uz podršku inženjera AMETEK-a razvili su mašinu za zabavu- nešto između flipera i stonog fudbala.

Cilj igre je pobediti mašinu koja će na osnovu svakog vašeg poteza proračunati sledeći i potruditi se da ne uspete. A smisao – pokazati u praksi sve prednosti pametnih motora, jednih od simbola četvrte industrijske revolucije.

Prva industrijska revolucija je bila sa parnom mašinom, druga sa električnom strujom, treća sa kompjuterima i na red je došla i četvrta industrijska revolucija koja je donela svetu pametne uređaje. Jedan od tih pametnih uređaja je upravo i ovaj motor Subotičana.

Pametni motor će sam i bez vas odlučiti kada treba da podigne, a kada da spusti žaluzine na prozorima, u zavisnosti od položaja sunca, ili će ih zaštititi od jakog vetra. Pametni motori za žaluzine su samo deo palete proizvoda iz Subotice koji se isporučuju širom sveta za ugradnju u pumpe, garaže, skladišta, parkinge, metroe… Pametni motor tačno zna svoju poziciju, ali i poziciju svojih parnjaka u celom sistemu, dakle drugih motora i možda i drugih fizičkih sistema, različitih mehanizama, senzora i tome slično.

Razvojem ovakvih motora, ovi inženjeri i studenti deo su četvrte industrije revolucije – Industrije 4.0.

Već oko 2.500 različitih motora se u AMETEK-u u Subotici sklapa ili razvija. Paralelno sa razvojem motora, razvijaju i kadrove, a pomenuti studenti nakon završenog školovanja ne brinu za zaposlenje već indeks menjaju za radnu knjižicu.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/nauka-i-tehnologija/pametni-motori-iz-subotice_850409.html