Nova šansa za finansiranje kompanija u Srbiji! Otvara se nova crowdfunding platforma!

crowdfunding platforma

Nova šansa za finansiranje kompanija u Srbiji! Otvara se nova crowdfunding platforma!

Beogradska berza će do kraja marta tržištu u Srbiji ponuditi crowdfunding platformu, svojevrsnu berzu za finansiranje startapova i mikro, malih i srednjih preduzeća u saradnji sa jednom od vodećih platformi te vrste u svetu.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta rekao je da je cilj tog poslovnog poteza da mlade inovativne kompanije i početnici mogu da dođu do sredstava za dalji rast i razvoj. Kako je objasnio, Beogradska berza će biti „svojevrsni informacioni punkt i katalizator koji će startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, kojima su konvencionalni pristupi finansiranju nedostupni, omogućiti da dođu do neophodnih sredstava“. Podsetio je i da u Srbiji trenutno najveći deo finansijskog tržišta zauzimaju banke koje, zbog oštre regulacije kojoj su izložene, ne mogu da izađu u susret potrebama finansiranja startapova i malih biznisa.

Kreiranjem nove platforme, Beogradska berza namerava da taj jaz premosti. Inovativne kompanije će moći da na platformi, pod određenim uslovima, konkurišu svojim poslovnim konceptom za sredstva investitora, gde će u zavisnosti od njihove procene, prikupljati potreban capital.

Platforma će raditi na equity-based modelu gde će investitori umesto nagrada i drugih kolaterala za uložen novac dobijati proporcionalno učešće u vlasništvu u kompanijama. Na platformi će moći da se predstave biznis ideje iz svih oblasti, a u njih će biti pozvani da ulažu investitori i iz inostranstva i iz Srbije.

S obzirom da najveći broj dobrih ideja propadne jer nema dostupne adekvatne modele finansiranja za rani period svog poslovanja, crowdfunding može da bude sjajno rešenje da se ovaj problem preveziđe. Pokazatelj toga je i to da je crowdfunding tržište postalo jedno od najbrže rastućih u svetu, a Svetska banka je 2015. godine ocenila da će do 2020. imati promet od blizu 100 milijardi dolara.

Brojne inicijative i projekti pokrenuti su radi promocije crowdfunding modela finansiranja i uspostavljanja održivog sistema svuda u svetu. Jedan od projekata koji ima za cilj da podrži crowdfunding u Dunavskom regionu je i CrowdStream. Ovaj projekat ima za cilj da poboljša efikasnost javne/privatne poslovne podrške za inovativne spin-off kompanije i društvena preduzeća da bi im se obezbedio pristup kvalitativnom alternativnom načinu finansiranja (crowdfunding).

Nadamo se da će zajedničko delovanje različitih inicijativa i projekata dovesti do promena na tržištu finansiranja i da će pomoći preduzetnicima da steknu prepoznatiljivost i da dalje razvijaju svoje poslovanje.

Izvor: http://rs.n1info.com/a361709/Biznis/Beogradska-berza-crowdfunding.html