Finansijska podrška za nastavak razvoja licencirane tehnologije sa Univerziteta u Beogradu

Finansijska podrška za nastavak razvoja licencirane tehnologije sa Univerziteta u Beogradu

Novi antivirusni agens, nedavno licencirana inovacija sa Univerziteta u Beogradu, dobio je finansijsku podršku od 120.000 evra za nastavak razvoja u Srbiji.

Novi antivirusni agens otkrio je međunarodni tim istraživača koji predvodi dr Uroš Anđelković viši naučni saradnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM).

Fond za inovacinu delatnost Srbije uz podršku Pretpristupnih fondova Evropske unije kroz program ranog razvoja odobrio je finansiranje od 80.000 evra za nastavak razvoja novog antivirusnog agensa. Finansije u iznosu od 40.000 evra obezbedili su privatni investitori i biofarmaceutske kompanije. Cilj projekta je povećanje nivoa tehnološke spremnosti u narednih 12 meseci.

Razvoj novog biofarmaceutika je dugotrajan i neizvestan proces koji zahteva velike ljudske i materijalne resurse. Projekat razvoja novog antivirusnog agensa je pionir na našim prostorima u oblasti bioloških lekova. Pomoć državnih fondova je od presudnog značja u ranoj fazi razvoja lekova. Podrška ovom projektu razvoja novog potencijalnog leka istovremeno je od velikog značaja za podizanje ukupnog nivoa znanja i sposobnosti Univerziteta i privrede u oblasti razvoja biofarmaceutika.