Da li biste probali piletinu iz epruvete?

Piletina

Da li biste probali piletinu iz epruvete?

Kako je nedostatak hrane za rastuće stanovništvo sve veći problem na planeti Zemlji, nije ni čudo da se naučnici trude da ga prevaziđu proizvodnjom mesa u laboratoriji.

Naime, Memphis Meats, startap kompanija iz San Franciska jedna je od biotehnoloških kompanija koje pokušavaju da proizvedu i komercijalizuju proizvodnju mesa u in vitro uslovima. Naučnici su regenerativne ćelije pileta gajili u rastvoru šećera i minerala u bioreaktorskim tankovima. Na taj način, oni su u laboratorijskim uslovima uspeli da proizvedu meso od ćelija pileta, bez ubijanja same životinje. Interesantno je da je tako proizvedeno meso imalo isti ukus, teksturu pa čak i nutritivna svojstva mesa.

Mnogi smatraju da je ovo veliko tehnološko dostugnuće i ističu da bi proizvodnja mesa u laboratorijskim uslovima mogla imati velike etičke i ekološke implikacije. Naime, takva proizvodnja ne zahteva uzgajanje i ubijanje životinja, a značajno bi umanjilo potrošnju vode i emisiju ugljen-dioksida za koji se zna da u atmosferi dovodi do efekta staklene bašte.

Šta vi mislite o tome?

Izvor: http://bit.ly/2prcPJc