Projekat br. A10

Nove biljne oriblete za grlo sa antibakterijskim dejstvom

Nove oriblete za grlo na bazi prirodnih aktivnih sastojaka sa jakim antibakterijskim dejstvom protiv bakterija koje su rezistentne na antibiotike.
Tržište

 

Oriblete i pastile za grlo se primenjuju širom sveta kao lek protiv zapaljenja grla. Istraživači sa Beogradskog Univerziteta napravili su nove pastile na bazi bilja koje se mogu koristiti za prevenciju i lečenje zapaljenja sluznice usne duplje i ždrela u humanoj i veterinarskoj medicine.

 

Opis pronalaska

 

Novo svojstvo ovog pronalaska je originalna kombinacija četiri suva biljna ekstrakta koji ulaze u sastav oribleta. Proizvod sadrži prirodne aktivne supstance koje imaju jako antibakterijsko dejstvo na bakterije koje su rezistentne na antibiotike.

 

Pored prevencije i lečenja zapaljenja sluznice usne duplje i ždrela oriblete se mogu koristiti za ublažavanje ili otklanjanje simptoma i stimulisanje regeneracije sluznice usne duplje, ždrela, jezika i desni kod akutnih i hroničnih neinfektivnih i infektivnih zapaljenskih procesa. Takođe, ova formula je efikasna i kod iritiacije izazvane duvanskim dimom, kod manjih povreda i opekotina kao i za sprečavanje paradontoze i jačanje desni.

 

Status

 

Ova farmaceutska kompozicija je predmet nove nacionalne patentne i PCT prijave. Istraživači bi voleli da pregovaraju sa kompanijama koje su zainteresovane za licenciranje i razvijanje komercijalnog potencijala za ovaj proizvod.

 

Na bazi iste kombinacije biljnih ekstrakata planirana je formulacija gela i spreja kao i krema za spoljnu upotrebu.

 

Istraživači

 

Ovaj proizvod je rezultat rada na projektu III45017 koji finansira Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije.

 

Dodatne informacije o projektu

 

Dokument projekta – PDF