Projekat br. A05

Novi visoko pouzdani i visoko precizni inteligentni transmiteri nivoa tečnosti

Tržište

 

Industrijski transmiteri su specijalna vrsta elektronskih mernih instrumenata koji se koriste u industrijske svrhe. Transmiteri nivoa tečnosti se mogu koristiti za merenje nivoa ili dubine homogene tečnosti u otvorenim rezervoarima za skladištenje, bunarima ili u zatvorenim posudama gde je pritisak iznad površine tečnosti jednak atmosferskom pritisku.

 

 Opis pronalaska

 

Nova vrsta inteligentnih transmitera nivoa tečnosti, koju su razvili istraživači sa Univerziteta u Beogradu, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju koristi dva senzora apsolutnog pritiska i obradu signala visoke performanse. Novi dizajn transmitera prevazilazi problem pojave kondenzacije vlage, nudi visoku pouzdanost, tačnost i ponovljivost. Indikacija merenih veličina postoji lokalno ili se prenosi na daljinu posredstvom analognog strujnog signala (4-20)mA i dvosmerne digitalne komunikacije. Ovo čini instrument kompatibilan i sa najsavremenijim industrijskim sistemima za merenje i kontrolu.

 

Status

 

Prototip ove tehnologije je testiran i biće zaštićen patentom.

 

Tehnologija je dostupna kompanijama zainteresovanim za licenciranje i potencijalnim saradnicima zainteresovanim za dalji razvoj i komercijalizaciju pronalaska.

 

Istraživači

 

Ovaj proizvod je dizajniran i razvijen na Univerzitetu u Beogradu, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (Centar za mikroelektronske tehnologije i monokristale).

 

Dodatne informacije o projektu

 

Dokument projekta – PDF