Zašto startapi propadaju?

Zašto startapi propadaju

Zašto startapi propadaju?

Rad u startapu svima deluje izuzetno primamljivo i prilično opušteno. Čini nam se da se startapi najviše zabavljaju, ali ipak nije sve baš tako jednostavno. Čim se malo zagrebe ispod površine, uočava se da čak 80% startapa nestane i pre nego što počene sa konkretnim radom.

Mnoge studije su rađene da bi se pronašao odgovor na pitanje Zašto startapi propadaju? i sve ukazuju na iste greške koje startapi iznova ponavljaju. Ove greške su najčešće posledica neozbiljno urađenog domaćeg zadatka – nije dovoljno vremena ni truda uloženo u pripremu strategije za formiranje i vođenje firme (analiza ciljnih grupa, konkurencije, postojećih rešenja problema kojim se startap bavi; priprema biznis plana; formiranje tima; traganje za potencijalnim investitorim; itd.) i zato startapi propadaju čim naiđu na prvu prepreku. Potreban je ozbiljan trud da bi se od sjajne ideje došlo do uspeha i zarade.

Obratite pažnju na naš infografik i dobro se pripremite pre nego što se upustite u zabavnu ali istovremeno vrlo kompleksnu avanturu osnivanja i vođenja startapa!

Malo štreberskog duha i dobre strategije nikad nije na odmet!

Ukoliko vam su vam potrebni podrška i mentorstvo, slobodno nas kontaktirajte.

Autor: Olga Jovanović, Menadžer za transfer tehnologije