Ovaj način finansiranja poslovnih ideja i projekata vam može pomoći da lansirate svoju ideju

Ovaj način finansiranja poslovnih ideja i projekata vam može pomoći da lansirate svoju ideju

Aktuelne teme u svetu i kod nas su upravo nove tehnologije i njihova komercijalizacija. Kao jedna od najvećih prepreka u inovativnom ekosistemu Srbije primećujemo to da su tehnologije, iako genijale, najčešće na ranom stupnju razvoja – potrebna su dodatna testiranja i ulaganja da bi se tehnologije približile tržištu i zainteresovale velike igrače. Da bi se ovo prevazišlo, potrebni su mehanizmi koji će omogućiti da rane tehnologije dođu u nivo visoko razvijenih tehnologija interesantnih tržištu.

Jedan od takvih mehanizama jeste crowdfunding – alternativni izvor finansiranja. Crowdfunding predstavlja finansiranje ideje, projekta ili proizvoda od strane velikog broja ljudi putem internet platformi. Upravo se temom crowdfunding u Srbiji bavi Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu kroz evropski projekat CROWDfunding for MainSTREAM Innovation – CrowdStream. Ovaj projekat započinje promene na tržištu finansiranja i olakšava pristup alternativnom izvoru finansiranja. CrowdStream ima za cilj da crowdfunding učini dostupnijim široj javnosti i da pruži podršku inovativnim startapima i socijalnim preduzećima da obezbede pristup ovom načinu finansiranja. Zahvaljujući dobrom pristupu ovakvom vidu finansiranja, njegovom promocijom i formiranjem ekosistema u kojem će crowdfunding biti jednostavno i uspešno korišćen, doći će do velikog pomaka od pojedinačnih donacija do donacija zasnovanih na kapitalu grupnog finansiranja i do lakšeg lansiranja novih biznis ideja i tehnologija.

Više o crowdfunding-u i projektu CrowdStream govorio je dr Nedeljko Milosavljević u emisiji “Nauka privredi” koju možete pogledati i na našem YouTube kanalu.