Više vam se neće desiti da kupite pokvarenu hranu

Više vam se neće desiti da kupite pokvarenu hranu

Sigurno vam se nekad desilo da kupite hranu kojoj je istekao rok i da se neprijatno iznenadite njenim mirisom ili ukusom. Sada postoji tehnologija koja nam omogućava da još u prodavnici, bez prevrtanja ambalaže i proveravanja sitno napisanog roka upotrebe, možemo da vidimo da li je hrana ispravna.

Naime, saradnja nauke i privrede, tačnije brazilske kompanije Braskem i nekoliko univerziteta u Americi i Brazilu, dovela je do stvaranja ambalaže za hranu koja sadrži pH indikatore. Promena pH hrane je pokazatelj da se ona pokvarila. Ova tehnologija obezbeđuje da se registruje promena pH koja dovodi do promene boje ambalaže.

Osim što bi ovaj izum mogao pomoći potrošačima da više uopšte ne kupuju onu hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova „pametna“ ambalaža bi itekako mogla da smanji količinu bačene hrane. Statistike pokazuju da kupci godišnje bace hranu u vrednosti od oko milijardu funti zbog pogrešno obeleženih rokova upotrebe.

Ovo nije prvi pokušaj da se putem ambalaže kupci uvere da li je hrana ispravna. Pre tri godine je tim univerziteta Roud Island napravio ambalažu koja menja boju kada nije skladištena na odgovarajućoj temperaturi.

Ovakve tehnologije štite i prodavce i potrošače, a nadamo se da će se ove ambalaže uskoro naći i na policama naših samoposluga.

Izvor: http://www.ekapija.com/after-workhours/1795910/napravljena-ambalaza-koja-menja-boju-ako-je-hrana-pokvarena