Veliki korak u lečenju paralize – Još jedan uspeh sa matičnim ćelijama!

Veliki korak u lečenju paralize – Još jedan uspeh sa matičnim ćelijama!

Prvi slučaj paralize tretirane matičnim ćelijama ima neverovatan ishod! Posle samo 2 meseca terapije pacijent je uspeo da se potpiše, javi na telefon i upravlja samostalno svojim kolicima.

Kristopher Boesen, koji je posle saobraćajne nesreće ostao nepokretan od vrata nadole, odlučio se za eksperimentalno lečenje matičnim ćelijama koje sprovodi Univerzitet u Južnoj Kaliforniji. 10 miliona matičnih ćelija ubrizgano je direktno u njegovu kičmenu moždinu i rezultati su sjajni.

Kako doktori i istraživači tvrde, tretiranjem povrede kičmene moždine klasičnim operativnim zahvatom postiže se samo stabilizacija kičme, sa neznatnim oporavkom motornih ili senzornih funkcija. Matične ćelije imaju sposobnost da leče nervno tkivo kroz zamenu oštećenih ćelija. Ovim istraživanjem, oni žele da utemelje proceduru koja će znatno poboljšati neurološke funkcije pacijenata, samim tim i kvalitet njihovog svakodnevnog života. Posle ogromnog napretka za relativno kratko vreme, ovom momku se, pored motoričkih funkcija, vratio i optimizam – on odlučno nastavlja sa lečenjem.

Iako doktori nisu u stanju da obećaju dalje poboljšanje, mogućnost za potpuno izlečenje paralize ovom metodom postoji.
Istraživanje matičnih ćelija je uveliko u toku, a osim kod paralize, mogu značajno pomoći u lečenju raznih bolest; od Parkinsonove bolesti i dijabetesa do raka.