Uz pomoć soli i antifriza do struje? Deluje nemoguće

alphabet

Uz pomoć soli i antifriza do struje? Deluje nemoguće

Google je poznata kompanija, svakog dana koristimo njen pretraživač kako bismo pronašli informacije koje su nam potrebne. Međutim, da li ste znali da Google takođe ima ćerku kompaniju pod imenom “Alphabet”, koja se bavi istraživanjem i razvojem novih tehnologija?

Alphabet koji broji preko 70.000 zaposlenih trenutno radi na novom projektu pod šifrovanim imenom „Malta”. Cilj projekta jeste kreiranje potpuno nove tehnologije, koja će omogućiti da se proizvede energija koja ne samo da ne zagađuje okolinu već i pruža mogućnost skladištenja energije duže nego litijum-jonske baterije .

Primer prototipa centrale

Proizvodnja i skladištenje energije se obavlja na veoma interesantan način. Naime sama centrala ima 4 velika cilindra, dva cilindra sadrže so dok druga dva sadrže antifriz. Da bi se energija proizvela neophodno je stvoriti dve struje vazduha: topli i hladni. Cilindar sa solju se zagreva toplim vazduhom, dok snižava temperaturu u cilindru sa antifrizom. Nakon toga, kada se taster na komandnoj tabli uključi, dolazi do mešanja dve struje (tople i hladne) što kreira brz protok vazduha koji pokreće turbinu i stvara energiju odnosno struju. Kako ističe glavni inženjer na projektu, Radž Apte, u zavisnosti od toga koji materijal oblaže cilindar, energija može da se čuva daleko više nego što je to slučaj sa recimo baterijama. Dodatna prednost u odnosu na druge sisteme, jeste to što ovakva centrala može da bude i velika i mala. Naravno, kada je reč o bilo kojoj tehnologiji, uvek se postavlja pitanje cene i isplativosti. Svakako da kompanije poput Alphabet ne ulažu u istraživanja samo radi filantropskog doprinosa. Tržište obnovljive energije je procenjeno na 30 milijardi dolara, shodno tome postoji ogroman potencijal za zaradu.

Obične korisnike poput nas treba da raduje činjenica da je inovativna tehnologija proizvodnje električne energije iz Alphabet-a jeftina, što samo znači da ako se ona i realizuje, možemo da računamo na manji račun za struju!

Izvor: http://www.businessinsider.com/abbvie-partners-with-alector-in-225-million-alzheimers-disease-deal-2017-10