Univerzitet u Beogradu i Fond za inovacionu delatnost potpisali Sporazum o saradnji

inovacije

Univerzitet u Beogradu i Fond za inovacionu delatnost potpisali Sporazum o saradnji

18.05.2015.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Univerzitet u Beogradu i Fond za inovacionu delatnost zvanično su obeležili početak zajedničkog rada na Programu TTF za transfer tehnologije. Sporazum su danas u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisali rektor Univerziteta prof. dr Vladimir Bumbaširević, i v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost dr Ivan Rakonjac.

Program TTF je pilot program za podršku naučnoistraživačkoj zajednici u Srbiji. U saradnji sa Centrom za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, kao i sa još tri državna univerziteta – u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, i naučno-istraživačkim institutima, on istraživačima omogućava da za razvoj istraživanja koja imaju komercijalni potencijal nađu partnera u privatnom sektoru i svoju inovaciju iznesu na tržište.

“Dinamika razvoja novih tehnologija i kreiranje raznovrsnih proizvoda i usluga zasnovanih na njima umnogome oblikuju globalno tržište, zbog čega Univerziteti, kao nosioci nacionalnog intelektualnog potencijala, imaju značajnu ulogu u procesu privrednog razvoja. Prepoznajući relevantnost pozicije u kojoj se nalazi, i neophodnost jačanja odnosa na relaciji univerzitet-privreda-država, Univerzitet u Beogradu je još 2010. godine osnovao Centar za transfer tehnologije, radi pružanja podrške u procesu identifikacije, pravne zaštite i komercijalizacije rezultata naučnoistraživačkog rada. Stoga, današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u okviru Programa TTF predstavlja bitan pokazatelj da se Univerzitet u Beogradu nalazi na pravom putu, i da zajedničkim naporom možemo ostvariti dodatni podsticaj razvoju nacionalnog inovacionog sistema i kreiranju ekonomije i društa zasnovanih na znanju”, kaže Rektor.

Program je otvoren za prijave preko sajta Fonda http://www.inovacionifond.rs/program-ttf/

“Veliko nam zadovoljstvo što danas potpisujemo ovaj sporazum sa najstarijom i najvećom visokoškolskom ustanovom u zemlji. Vrata Kancelarije za transfer tehnologije, koja je osnovana pri Fondu, otvorena su za finansijsku, savetodavnu i ekspertsku podršku u povezivanju istraživača i investitora. Zahvaljujući ovom programu, prvi put istraživači u Srbiji imaju priliku da na jednom mestu dobiju kompletnu podršku da svoje najperspektivnije inovativne projekte izvedu na tržište”, kaže Rakonjac.

Program TTF je deo Projekta podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije, vrednom 6,9 miliona evra, koji finansira Evropska unija sa 4,9 miliona evra iz pretpristupnih fondova (IPA 2013), a sufinansiraju Vlada Republike Srbije i domaći privatni sektor sa po 1 milion evra. Ovaj projekat sprovodi Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Svetskom bankom.

Univerzitetu u Beogradu je najstarija i najveća visokoškolska ustanova koja je posvećena akademskoj izvrsnosti, što je i podržano pozicijom Univerziteta na Šangajskoj listi, na kojoj se nalazi među 400 najboljih svetskih univerziteta.

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije unapređuje veze između nauke, tehnologije i privrede i doprinosi podsticanju razvoja inovativnog preduzetništva.