Univerzitet iz Kalifornije skupo platio kašnjenje u patentiranju “biotech otkrića veka”

Univerzitet iz Kalifornije skupo platio kašnjenje u patentiranju “biotech otkrića veka”

02.03.2017.

Iako je tim iz Berklija prvi razvio CRISPR tehnologiju, revolucionarnu metodu za modifikaciju gena, grupa naučnika sa Broad instituta Univerziteta Harvard dobila je prevlast nad patentom vrednog milione dolara. Univerzitet iz Kalifornije skupo je platio kašnjenje u patentiranju.

Dženifer Dadna sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju i njena koleginica Emanuel Šarpentje, smatraju se pionirima CRISPR tehnologije genetičkog inženjeringa. Ugledajući se na bakterijsku ćeliju koja koristi ćelijski sistem CRISPR/Cas u odbrani od virusne infekcije, one su razvile revolucionarnu CRISPR tehnologiju koja poput makaza seče tačno određene delove DNK i na taj način omogućava naučnicima precizno i jednostavno menjanje gena.

Primenu CRISPR tehnike u modifikaciji gena patentirale su u maju 2012 godine, a sledeće godine objavile su rad u kome su pokazale njenu primenu i na genima eukariotskih ćelija. Samo mesec dana pre objavljivanja rada grupe sa Berklija, naučnici sa Harvarda došli su do istog otkrića, ali i otišli korak dalje. Pokrenuli su ubrzani postupak zaštite primene CRISPR/Cas tehnike u modifikaciji gena eukariotskih ćelija, i samim tim postali prvi sa pravom korišćenja CRISPR-a u šire komercijalne svrhe, kao što je lečenje velikog broja genetičkih i imunskih bolesti kod ljudi.

Izvor http://www.genengnews.com/gen-exclusives/crispr-patent-wars/77900842