Tetovaže više nisu samo modni detalj. Sada imaju novu, sjajnu primenu

Biotetovaža

Tetovaže više nisu samo modni detalj. Sada imaju novu, sjajnu primenu

Zahvaljujući inovativnim tehnologijama razvijene su pametne, bio-osetljive boje za tetoviranje koje reaguju na promenu nivoa šećera u krvi. Redovne analize krvi obolelih od dijabetesa, osim što uzimaju vreme, skupe su i invazivne. Zahvaljujući novim tetovažama nivo šećera može da se prati svakodnevno i bez ikakvog napora, što ubrzava reagovanje ukoliko dođe do nagle promene nivoa šećera u krvi.

Naučnici sa Harvarda i Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa osmislili su specijalnu boju koja u sebi sadrži hemikalije osetljive na promenu nivoa šećera i natrijuma u krvi. Kada se nivo šećera poveća, bio-osetljiva boja menja nijansu od plave ka braon. Ukoliko se poveća nivo natrijuma, ona postaje jarko zelena pod UV svetlom, a u slučaju promenjene pH vrednosti krvi boja postaje roze-ljubičasta.

Do sada su pametne boje testirane samo na uzorcima svinjske kože, a pre nego što se nađu na tržištu neophodno je i da prođu niz dodatnih testiranja kako bi se ispitala njihova trajnost, preciznost merenja, kao i eventualne alergijske reakcije.

Imajući u vidu da su dijabetičari primorani na svakodnevnu proveru nivoa šećera u krvi, i to uzimanjem kapi krvi iz prsta, naučnici smatraju da će primena ovih neinvazivnih bio-osetljivih tetovaža u kontroli šećera u krvi značajno olakšati život osobama obolelim od dijabetesa.

Izvor: http://www.cbsnews.com/news/color-changing-tattoos-aim-to-monitor-blood-sugar-other-health-stats/