Super vlakna, inovacija godine u Srbiji

Super vlakna, inovacija godine u Srbiji

12.02.2015.

Za inovaciju godine u Srbiji proglašen je pronalazak takozvanog super vlakna. Iza istraživačkog projekta stoje profesor Hemijskog fakulteta Zoran Vujčić, Biljana Dojnov, Aleksandra Margetić i Barbara Janović sa Instituta za hemiju i tehnologiju i Gorica Stevanović iz IRC Krušik u Valjevu.

Oni su za N1 govorili o pronalasku, njegovoj primeni i problemima sa kojima se susreću istraživači u Srbiji.

Super vlakno dobijeno je iz žiratice tiritkale i enzima mikrogljiva proizvedenih u laboratoriji Hemijskog fakulteta u Beogradu. Kao dodatak ishrani, omogućiće lakše oslobađanje masnoća, toksina i tečnosti iz organizma i povećati unos dijetetskih vlakana.

Umesto potrebnih 30 grama dnevno, u proseku, stanovnik Srbije unese 11 grama, zato bi super vlakno moglo da se upotrebi u pekarskoj i industriji konditorskih proizvoda.

Žitarica tritikale sve se više koristi u svetu. Reč je o hibridu pšenice i raži, a u centralnoj Srbiji pogodno je tlo za njeno uzgajanje. Uspeva na zemljištu i lošijeg kvaliteta, a prinosi su dobri i u sušnim i u kišnim godinama. Istraživanje njenih karakteristika počelo je 2007. i to zbog proizvodnje bioetanola.

U realizaciji projekta, koji je proglašen inovacijom godine, prema rečima profesora, pomoć države bila je minimalna.

Što se tiče nauke, super vlakna su tek počela svoj put. Dobijena su jedinstvenom tehnologijom i nema bojazni od krađe pronalaska. Iako su ovakve inovacije, kada je reč o i izlasku na tržište, već unapred osuđene na neuspeh, istraživački tim očekuje da super vlakno ima drugačiju sudbinu, s obzirom na njegovu moguću primenu u ishrani.

Izvor: http://rs.n1info.com/a33951/Biznis/Super-vlakna-inovacija-godine-u-Srbiji.html