Studentski timovi Univerziteta u Beogradu na takmičenju Danube Cup 2023

Studentski timovi Univerziteta u Beogradu na takmičenju Danube Cup 2023

Univerzitet u Beogradu je i ove godine jedan od partnera studentskog startap takmičenja Danube Cup, koje pruža jedinstvenu priliku mladim preduzetnicama i preduzetnicima koji već rade na razvoju inovativne poslovne ideje, validirane među potencijalnim kupcima/korisnicima barem na lokalnom nivou.

Prethodne nedelje održano je nacionalno finale za timove Univerziteta u Beogradu, u okviru kog su odabrana dva studentska startap tima koja će predstavljati Univerzitet u Beogradu na takmičenju Danube Cup 2023 – farmit i SignAvatar!

Kriterijumi na osnovu kojih je žiri odabrao dva pobednička tima bili su originalnost same poslovne ideje, mogućnost izlaska na tržište, izvodljivost biznis ideje, razvijenost proizvoda/usluge i kvalitet tima.
Žiri su činili eksperti za razvoj poslovanja, startap i inovativno preduzetništvo: Tamara Čolić Milosavljević, menadžer za transfer tehnologije Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu; dr Jelena Nedeljković, vanredni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; dr Mladen Čudanov, redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu; dr Stefan Komazec, docent Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

farmit je jedinstveni farm-to-table koncept koji za cilj ima da korisnicima obezbedi kvalitetno i zdravo povrće. Korisnik na aplikaciji kreira svoju baštu i prati njen razvoj preko telefona, a tim poljoprivrednika i tehnologa brine se za njeno održavanje i dostavu povrća. Korisnik ima i mogućnost obilaska svoje parcele, a ceo koncept pomaže jačanju male i održive poljoprivredne proizvodnje.

SignAvatar je je softver koji prevodi govor na znakovni jezik koristeći veštačku inteligenciju i osmišljen je kako bi pomogao osobama sa oštećenim sluhom u svakodnevnom životu. Samo neki od primera gde je moguće integrisati SignAvatar su televizija, video platforme (Youtube, Tiktok), video pozivi (Teams, Cisco Webex), banke, škole, javni transport, kao i javne i državne institucije. Dugoročna vizija tima jeste da SignAvatar postane globalno raspoloživ i dostupan svakoj osobi sa oštećenim sluhom radi lakšeg integrisanja u društvo.

U narednom periodu, odabrane timove očekuje mentorski rad i priprema za polufinale (10. maj 2023., Passau), a u okviru kog će jedan tim proći u finale Danube Cup takmičenja (12. maj 2023., Regensburg).

Želimo sreću našim sjajnim timovima!