Srbija skočila za tri mesta na globalnoj listi inovativnosti

indeks inovativnosti

Srbija skočila za tri mesta na globalnoj listi inovativnosti

Globalni indeks inovativnosti, lista koja rangira države prema stepenu inovativnosti, već desetu godinu za redom prati promene na svetskoj inovativnoj sceni. Ove godine je na njoj zabeležen i napredak Srbije. U formiranju liste učestvuju Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) i dve poslovne škole, Džonson Koledžov Biznis pri Univerzitetu Kornel i ISEAD.

Srbija je sa 65. prešla na 62. poziciju na godišnjoj rang listi Globalni indeks inovativnosti za 2017. godinu.

Na toj listi Ujedinjenih nacija (UN), koja rangira 128 zemalja sveta, Srbija je ostvarila napredak u odnosu na prošlogodišnje 65. mesto, dok je među sedam glavnih kriterijuma za ocenjivanje, najbolje ocenjena oblast institucija (50. mesto), a najslabije sofisticiranost tržišta (99. mesto).

U oblasti znanja i tehnološkog autputa zauzima 53. mesto, a u području ljudskog kapitala i istraživanja zauzela je 54. poziciju.

Tržišta u razvoju se, kako je pokazalo istraživanje, približavaju najinovativnijim državama u svetu, iako zapadne zemlje, predvođene Švajcarskom, još uvek zauzimaju vodeća mesta.
Švajcarska je u 2017. ponovo najinovativnija zemlja na svetu, a za njom slede Švedska, Holandija, SAD, Britanija, Danska, Singapur, Finska, Nemačka i Irska.

Na toj rang listi, Kina se popela za tri pozicije na 22. mesto, što je znatno ispred drugih zemalja u razvoju.

Švajcarska je ponovo osvojila zlatnu medalju, i to sedmu godinu zaredom, što je stvarno neverovatan rezultat – izjavio Fransis Gari, direktor UN-ove Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) na konferenciji za novinare.

Izvor: http://www.ekapija.com/news/1791694/srbija-skocila-za-tri-mesta-na-globalnoj-listi-inovativnosti