Solarni autoput izašao na svetlost dana

solarni autoput

Solarni autoput izašao na svetlost dana

Da li bi vam ikada palo na pamet da autoput može da posluži za još nešto osim za brzu vožnju? Kinezi su taj prostor iskoristili za prikupljanje sunčeve svetlosti!

Naime, deonica autoputa sa solarnim panelima, duga jedan kilometar, otvorena je u Kini radi testiranja. Ovaj moderni autoput je izgrađen tako što su solarni paneli postavljeni ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna, kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat časova godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje autoputa i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet veze.

Kina je u razvoju solarne energije ispred ostatka sveta. Godišnji porast upotrebe novih solarnih kapaciteta je najveći na svetu od 2013. godine. Do kraja septembra, instalirani fotonaponski kapaciteti u Kini su dostigli čak 120 gigavata.

Zamislite koliko energije bi moglo da se prikupi ukoliko bi se ova tehnologija primenjivala? I kakvu korist po životnu sredinu bi imala?

Nadamo se da ćemo uskoro doživeti da ova tehnologija zaživi na što više mesta na svetu!

Izvor: https://www.ekapija.com/after-workhours/1987925/kinezi-dobili-solarni-autoput