SJAJNE VESTI ZA SVE LJUBITELJE CIGARETA! Novi filteri čine cigarete manje štetnim

SJAJNE VESTI ZA SVE LJUBITELJE CIGARETA! Novi filteri čine cigarete manje štetnim

Svi znamo koliko je duvanski dim štetan po naše zdravlje, ali dobre vesti stižu iz nanotehnoloških laboratorija. Naučnici su pronašli način da smanje toksično dejstvo duvanskog dima, a rešenje se nalazi u primeni bakarnih nanočestica koje oponašaju snažan antioksidativan enzim superoksid dismutazu.

Nanočesticama protiv štetnih efekata duvanskog dima

Duvanski dim je značajan izvor slobodnih radikala, nestabilnih molekula ili jona koji ukoliko su prisutni u visokim koncentracijama izazivaju oksidativni stres i oštećenja ćelija. Oksidativni stres predstavlja jedan od glavnih uzročnika mnogobrojnih oboljenja, kao što su Alchajmer, Parkinsonova bolest i karcinom pluća. Glavnu liniju odbrane od slobodnih radikala u našim ćelijama predstavlja enzim superoksid dismutaza koji za svoju aktivnost u neutralisanju slobodnih radikala zahteva prisustvo bakra. Shodno tome, naučnici su nedavno napravili filter za cigarete koji se sastoji od bakarnih nanočestica sposobnih da eliminišu toksične komponenete duvanskog dima mnogo efikasnije nego i sam enzim superoksid dismutaza.
Naučnici veruju da će filteri sa bakarnim nanočesticama imati značajnu komercijalnu upotrebu, s obzirom da je njihova proizvodnja jeftina i brza, a efikasnost u neutralisanju slobodnih radikala je čak 15%.

Izvor: www.chemistryworld.com