Sada i žene sa retkim mutacijama mogu da imaju zdrave bebe

Mitohondrije

Sada i žene sa retkim mutacijama mogu da imaju zdrave bebe

Jedno od 4.300 novorođenčadi rodi se sa bolešću uslovljenom lošim stanjem i funkcijom mitohondrija čije su posledice mnogobrojne: mišićna slabost, slepilo, gluvoća, poteškoće u učenju, dijabetes, oštećenja srca i jetre. Često se fatalno završavaju, a uzrok su mutacije u mitohondrijskoj DNK u jajnim ćelijama majki.

Lekari iz UK stali na put naslednim mitohondrijskim bolestima kod beba

Lekari iz UK dobili su dozvolu za sprovođenje veštačke oplodnje u kojoj umesto dve, učestvuju tri osobe. Ova procedura će se koristiti isključivo u slučajevima gde je veoma visok rizik za ovo genetičko oboljenje kod novorođenčeta. Prva beba u UK dobijena ovim putem ne očekuje se pre 2018. godine.

Cilj postupka je da se iskoriste zdrave mitohondrije iz jajne ćelije donatorke. Mitohondrije donatorke imaju svoju DNK, što znači da će deca imati zdravu mitohondrijsku DNK poreklom od donatorke mitohondrija, a jedarna DNK, koja definiše fizičke i osobine ličnosti, i dalje se nasleđuje od roditelja.

Ipak, ove bebe neće rasti samo u UK. Prvi put ova metoda pokazala se uspešnom 2016. u Meksiku – par iz Jordana konačno je dobio zdravu bebu.

Ova tehnika svakako pokreće mnoga pitanja i sigurno je da nas očekuju brojna dalja istraživanja.

Izvor: http://bbc.in/2q2R4PY

Mitohondrije vesti