Replika bubrega uskoro zamenjuje dijalizu!

replika bubrega

Replika bubrega uskoro zamenjuje dijalizu!

Istraživači smatraju da će replika prirodnog bubrega da olakša život milionima ljudi čije zdravlje zavisi od dijalize, kao i da će rešiti veliki problem nedovoljnog broja organa za transplantaciju.

Primenom silikonske nanotehnologije napravljena je replika prirodnog bubrega, tzv. bionički bubreg koji se sastoji od mikročipova koji funkcionišu kao prirodni filteri. Oni su u stanju da vrše filtraciju štetnih supstanci i toksina iz krvi na isti način kao i zdravi bubrezi, kao i da održavaju hemijsku ravnotežu krvi.

Ugradnja bioničkih bubrega će se obavljati rutinskom operativnom metodom, a naučnici uveravaju da su šanse za njegovo odbacivanje ravne nuli, što nije bio slučaj prilikom transplantacije bubrega od donora organa. Najveća prednost bioničkog bubrega je što on ne zahteva primenu imunosupresivne terapije koja je neophodna u slučajevima presađivanja organa, jer ne postoji šansa za njegovim odbacivanjem. Odbacivanje presađenih organa je uvek moguće i dodatno otežavaju zdravlje i život pacijenta nakon transplantacije. Baš zato je bionički bubreg tako sjajno otkriće!

Izvor: http://bit.ly/2r7aS4X