Recite zbogom inkubatorima – veštačka materica stvara uslove kao u majčinom stomaku

Veštačka materica

Recite zbogom inkubatorima – veštačka materica stvara uslove kao u majčinom stomaku

Istraživači tvrde da će veštačka materica moći da održava život prevremeno rođenim bebama. Reč je o nečemu nalik na plastični džep sa improvizovanom vrpcom koja doprema kiseonik i sve hranjive materije do bebe.

Prevremeno rođena beba, u 23. nedelji ima manje od 600 grama i 30-50% šanse da preživi. Oni koji prežive u 90% slučajeva pate od neke hronične plućne bolesti. Takođe, postoji velika verovatnoća doživotnog invaliditeta.

Cilj veštačke materice je da se stvori okruženje što sličnije onom u majčinoj utrobi, u kojem prevremeno rođene bebe mogu bezbedno da razvijaju svoja pluća i druge organe u kritičnom periodu od 23. do 28. nedelje nakon začeća.

Ova materica je testirana na jagnjadi, koja su proporcionalne starosti kao beba od 23 nedelje, što je minimum koji je neophodan da bi fetus preživeo. Stručnjaci kažu da ćemo ovu metodu moći da vidimo na delu već 2020. godine. Što se tiče jagnjadi – nakon izvršene procedure normalno su disali, otvarali oči, vuna im je rasla, a refleksi i organi sasvim pravilno funkcionisali.

Izvor: http://bit.ly/2qf0dkP