Prva prilika za srpske firme da koriste COSME

Prva prilika za srpske firme da koriste COSME

27.01.2016.

Preduzeća iz Srbije po prvi put imaju priliku da dobiju podršku iz evropskog programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, saopštilo je 22. januara Ministarstvo privrede Srbije. Poziv je raspisan za inovativne i osmišljene proizvode, kako bi se smanjilo vreme i prepreke za njihov izlazak na tržište i širu upotrebu. Rok za prijavu je 14. april.

Srbija poslednja od zemalja kandidata počinje da koristi program COSME, iako je na to imala pravo još 2014. Za preduzeća iz Srbije program je dostupan od 1. januara 2016. na osnovu sporazuma koji su u Briselu 10. novembra potpisali šef Misije Srbije pri EU Duško Lopandić i evropska komesarka za industriju i preduzetništvo Elžbijeta Bijenkovska.

Javni poziv namenjen je za projekte koji se odnose na proizvode bazirane na inovativnom dizajnu i visokim tehnologijama, a rok za dostavljanje predloga projekata je 14. april 2016 u 17.00 po briselskom vremenu.

Pravo učešća u programu imaju mala i srednja preduzeća koja svoje proizvode zasnivaju na inovativnim dizajnerskim rešenjima, samostalno i u konzorcijumu. U konzorcijumu mogu učestvovati i druge organizacije, poput univerziteta i istraživačkih instituta, ali nosioci moraju biti mala i srednja preduzeća.

Poziva je namenjen za inovativna ređenja koja su tehnički spremna, odnosno dokazana, ali im treba podsticaj da bi se probili na tržište.

U saopštenju se ističe da se ovaj javni poziv odnosi samo na jednu komponentu COSME programa, dok će javni pozivi za ostale tri komponente biti raspisani u narednom periodu, o čemu će Ministarstvo privrede, kao nosilac programa, na vreme obavestiti javnost.

Više informacija o ovom javnom pozivu, načinu i dokumentima koji su potrebni za prijavu nalaze se na linku https://ec.europa.eu/easme/en/cos-design-2015-3-06-design-based-consumer-goods-ii

Izvor: EurActiv