Promocija projekta DanubePeerChains

Promocija projekta DanubePeerChains

Tim Centra za transfer tehnologije, koji učestvuje u realizaciji projekta DanubePeerChains zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Beogradu, tokom septembra 2021. godine iskoristio je priliku učešća na dva odvojena događaja da promoviše aktivnosti i ciljeve ovog projekta. Učesnicima oba događaja predstavljeni su osnovni ciljevi projekta, aktivnosti sprovedene do sada i planovi za naredni period, koji zajedno podrazumevaju promene u cilju digitalne transformacije poslovanja, jačanja digitalnih veština i znanja i zapošljavanja u skladu sa strategijama pametne specijalizacije.

Učesnicima je predstavljena i mogućnost uključivanja u aktivnosti u okviru projekta, što pre svega podrazumeva potencijalno učešće na treninzima i obukama koji će se sprovoditi sa ciljem usavršavanja stručnjaka iz oblasti digitalizacije.

Centar za transfer tehnologije bio je deo trećeg Foruma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan 1. septembra u Cangzhou-u, a uživo se prenosio na međunarodnom nivou. Cilj Foruma je razvoj novih poslovnih prilika, promovisanje ekonomske i trgovinske saradnje i jačanje i širenje digitalnih formata i oblika saradnje. Cangzhou je do sada značajno ojačao saradnju sa evropskim zemljama fokusirajući se na zemlje Centralne i Istočne Evrope i to u oblastima savremene nauke, tehnologije i usluga, avijacije, vrhunske proizvodnje i zelene poljoprivrede.
Nakon završetka konferencije, u prostorijama Centra prisutni su imali priliku da se upoznaju sa ciljevima projekta DanubePeerChains, fokusirajući se na značaj digitalnih veština, alata i usluga i njihovo korišćenje u svakodnevnom poslovanju i širenju partnerstava.

Univerzitet u Beogradu bio je domaćin i organizator druge po redu međunarodne konferencije UNIFood, koja je održana online, u Beogradu, 24. i 25. septembra 2021. godine. Konferencija ukazuje na značaj saradnje akademske zajednice i privrede i okupila je tehnologe, istraživače, nutricioniste, inženjere i preduzetnike kako bi razmenili znanja o najnovijim dostignućima u proizvodnji, preradi, održivosti i bezbednosti hrane.
Drugi dan konferencije bio je posvećen dijalogu kompanija i istraživačkih institucija i predstavljanju evropskih projekata i mogućnosti koje oni nude.
Dr Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologije, bio je moderator panela na temu Procene potencijala poslovne ideje. Tom prilikom govorio je i o projektu DanubePeerChains i aktivnostima koje će unaprediti proces i sistem zapošljavanja i dati priliku mladim stručnjacima da usavrše svoje digitalne veštine i znanje.