Prepranuli ten bez sunčanja i štetnog UV zračenja. Da li je zaista moguće?

UV zracenja i preplanuli ten

Prepranuli ten bez sunčanja i štetnog UV zračenja. Da li je zaista moguće?

Iako znate da zaštitne kreme za sunčanje ne obezbeđuju maksimalnu zaštitu, i dalje želite preplanuli ten? Imamo dobru vest. Naučnici su napravili lek koji obezbeđuje preplanuli ten čak i bez izlaska na sunčeve zrake.

Ukoliko se pitate zašto se naučnici uopšte i bave inovacijama koje će obezbediti preplanuli ten umesto da se bave istraživanjima vezanim za, na primer, pronalaženje leka protiv karcinoma, evo razloga. U Americi u svakom satu jedna osoba umre od malignog tumora kože, melanoma, a UV zračenje uzročnik čak 86% melanoma. I pored toga, mnogi i dalje izbegavaju da koriste kreme za zaštitu od UV zračenja, koriste ulja za sunčanje koja još više privlače sunčeve zrake, ili se sunčaju na koncentrisanim UV zracima tokom dužeg vremenskog perioda. A sve to zbog preplanulog tena.

Iz tog razloga, naučnici su nedavno napravili lek koji stimuliše produkciju melanina, tamnog pigmenta koji se stvara u koži i čija je osnovna funkcija zaštita organizma od UV zračenja. Kada se koža izloži delovanju UV zraka, u ćelijama kože pokreće se hemijska reakcija. Kao posledica toga dolazi do stvaranja melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži, očima i kosi. Zbog melanina, ljudi koji žive u toplijim krajevima imaju tamniju kožu i kosu.

Do sada je novootkriveni lek testiran samo na miševima i uzorcima kože i pokazano je da ima mnogo veću efikasnost u zaštiti od UV zračenja nego što to imaju klasične zaštitne kreme.

Izvor: http://www.bbc.com/news/health-40260029