Podrška razvoju sektora MSPP

Podrška razvoju sektora MSPP

26.12.2014.

U Privrednoj Komori Srbije predstavljen je Predlog strategije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti u period od 2015. do 2020. godine. U izradi Predloga strategije konsultovane su sve relevantne institucije i strukovna udruženja privrede. Strategija obuhvata Akcioni plan za ceo period i Plan sprovođenja za 2015. godinu sa projekcijama za 2016. godinu, saopšteno je iz Ministarstva privrede. Strategija treba da sveobuhvatno definiše okvir mera za podsticanje I podrsku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u narednom srednjoročnom periodu i da projektuje načine njihovog ostvarivanja.

Zdravko Jelušić, potpredsednik PKS, istakao je da strategija treba da bude efikasan institucionalni okvir koji će da unapredi uslove za razvoj i konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća. „Privreda Srbije suočena je danas sa velikim brojem problema među kojima dominiraju nedostatak finansijskih sredstava, nelikvidnost, parafisklani nameti“, dodao je Jelušić.

Predlog strategije predstavila je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede, istakavši da je to prvi od tri dokumenta za podsticaj razvoja MSPP. “Plan Ministarstva privrede je da Srbija po indeksu globalne konkurentnosti (GCI) Svetskog ekonomskog foruma bude među prvih 60 u svetu”, objasnila je Obradović Jovanović.

O Predlogu je govorio Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva PKS. Ukazao je na značajnu ulogu PKS u izradi Predloga strategije i usklađenost sa Aktom o malom biznisu EU.

Za više informacija posetite: http://www.pks.rs/Vesti.aspx