PKS i UB – Zajedno za bolji ekonomski razvoj!

komora srbije univerzitet u Beogradu

PKS i UB – Zajedno za bolji ekonomski razvoj!

13.02.2017.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i prof. dr Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu, potpisali su juče Protokol o dugoročnoj saradnji sa ciljem uspostavljanja čvršćih veza između akademske i poslovne zajednice.

Rektor je naglasio da se protokolom formalizuje saradnja radi ostvarivanja efikasnijeg transfera znanja i primene rezultata naučnog istraživanja u privredi, a što treba da doprinese stvaranju uslova za bolji ekonomski razvoj i veću konkurentnost naših kompanija.

U Srbiji je neophodna bolja komunikacija nauke i privrede kako bi privreda bolje iskoristila naučni potencijal, a naučno-istraživački rad izašao iz okvira uske akademske zajednice, izjavio je tom prilikom predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Saradnja će se sprovoditi kroz prepoznavanje potencijala rezultata naučnoistraživačkog rada, komercijalizaciju i realizaciju transfera znanja i tehnologija, konsalting pri zaštiti prava intelektualne svojine, povezivanje relevantnih subjekata u uspostavljanju saradnje nauke i privrede, učešće na domaćim i međunarodnim projektima i zajedničko promovisanje primera dobre prakse.

Potpisivanju su prisustvovali i prof. dr Živoslav Tešić, prorektor Univerziteta u Beogradu, dr Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologije, Marina Vuković, rukovodilac Kancelarije za inovacije PKS.