Od okeana do ringle!

energija okeana

Od okeana do ringle!

Kada kuvamo ručak, peremo veš ili gledamo televiziju, često nemamo naviku da razmišljamo odakle nam dolazi struja za sve te aktivnosti.

Kako svetska populacija raste, tako rastu i potrebe za izvorima energije koji će taj rast podržati. Prema podacima statista.com, za samo 5. godina (2012-2017), na globalnom nivou potrošnja obnovljivih izvora energije je porasla sa 238.7 na 486.8 miliona tona nafte, što je uvećanje za neverovatnih 103%! Kažemo nafta, jer istraživači koriste naftu kao reper potrošnje, iako su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Pored vetra i sunca, sve veću pažnju privlače i okeani kao vid besplatne energije koja samo čeka da bude iskorištena.

Zašto baš okean?

Turbine koje pokreće vetar i solarni paneli su nam svima dobro poznati. Malo ko zna doduše da oni nisu toliko efikasni kada je u pitanju energija koja se dobija po m2. Solarni paneli mogu da apsorbuju tek nešto više od 0.2kw po m2, vetrenjače 3kw, dok okeanske turbine mogu da apsorbuju čak 30kw!

Koje su prednosti?

Dok solarna i energija vetra zavise od doba dana i vremenskih uslova, to nije slučaj sa okeanom. Struje koje napajaju okeanske turbine su prema rečima Dr. Teda Brekena istraživača sa Univerzteta u Oregonu, prisutne 24h. Drugim rečima, morske struje su mnogo pouzdaniji partner u proizvodnji struje.

Potencijalni nedostaci

Dizajn i funkcionalnost jesu glavne prepreke kada je u pitanju morska turbina. Dizajn koncepata ima mnogo, međutim kako kaže Dr. Breken, problem predstavlja samo okruženje u kome se turbina nalazi. Nemilosrdni uslovi mogu potencijalno uništiti sofisticiranu turbinu, tako da postoje mnoga inženjerska pitanja koja moraju biti rešena, pre nego što turbina postane komercijalni alat u proizvodnji struje.

Budućnost

Kako spojiti ekonomsku održivost i tehnologiju koja još uvek nije na visokom nivou razvitka, predstavljaće glavni izazov. Trenutno, svaka turbina mora da bude instalirana ručno, to podrazumeva angažovanje brodova i ronilaca, što samo podiže cenu takvog izvora energije. Ukoliko bi uporedili vetrenjaču sa morskom turbinom, onda bi “vetrenjača bila svršeni diplomac, dok bi turbina bila tek u prvom razredu“, kaže Dr. Luis Vega sa Nacionalnog Centra za okeansku obnovljivu energiju, lociranog na Havajima.

Shodno tome, možemo očekivati da za 10 godina, struja za našu jutarnju kafu dolazi ne samo iz vazduha i sunca, već i iz okeana!