Novo dostignuće u građevini – Cement od pepela

pepeo

Novo dostignuće u građevini – Cement od pepela

Izgradnja objekata visokih performansi od recikliranih materijala možda ne izgleda kao dobro rešenje. Ali kada je u pitanju beton napravljen od pepela, ovakav ekološko prihvatljiv materijal može zapravo biti bolji od tradicionalnih, nerecikliranih materijala.

Tim Louisiana Tech Univerziteta razvijali su geopolimerni beton od 2006. godine, istražujući različite formulacije i njegove primene. Za razliku od tradicionalnog betona, u kojima je cement, koji se sastoji od krečnjaka i gline, koji se meša sa vodom i peskom i šljunkom kao agregatima, beton geopolimera se pomeša sa posebnim alkalnim rastvorom i agregatima. Izborom različitih alkalnih aktivatora i različitih agregata, kao i promenom izvora pepela, otkriveno je da se mogu fino podesiti svojstva gotovog betona koji je jači i temperaturno i erozivno izdržljiviji od tradicionalnih materijala.

Pepeo, sam po sebi, nije posebno opasan za okolinu, ali je svejedno otpad koji se inače šalje na deponije. Osim toga, korišćenje otpadnog pepela zamenjuje potrebu za proizvodnjom tradicionalnog krečnjačkog cementa, što je proces koji izaziva efekat staklene bašte i troši značajne količine energije. Za razliku od mnogih komponenata od kojih cement visokih performansi sastoji, pepeo je relativno jeftin. Ovakav način korišćenja pepela može obezbediti kako finansijsku dobit tako i ekološka rešenja mnogim kompanijama.

Izvor: https://spinoff.nasa.gov/Spinoff2017/ip_10.html