Novi izvor energije – stvorene bakterije koje sintetišu energetski bogate molekule retke u prirodi

Novi izvor energije – stvorene bakterije koje sintetišu energetski bogate molekule retke u prirodi

Da li možete da zamislite budućnost u kojoj će nas, umesto elektrana, energijom snabdevati bakterije koje smo programirali da sintetišu energetski bogata jedinjenja? Zahvaljujući istraživačkim grupama kao što je i grupa iz laboratorije Caltech, sada smo tome za korak bliži!

Naime, ova istraživačka grupa je uspela da stvori bakterije koje će sintetisati biciklobutane, prstenasta jedinjenja ugljenika bogata energijom koja mogu da se koriste za stvarnje različitog materijala. Svojstvo bakterije E. coli da sintetiše ova organska jedinjenja stvoreno je uvođenjem gena čijom se ekspresijom sintetiše enzim zadužen za stvaranje biciklobutana. Da bi se baš bakterije koje sintetišu ove enzime razmnožile, korišćena je tehnika dirigovane evolucije koja omogućava istraživačima da gaje tačno one bakterije koje imaju željena svojstva, a koja se teško mogu pronaći u prirodi.

Istraživači nisu očekivali da će ovo jedinjenje tako uspešno biti sintetisano u živom sistemu, posebno jer se ona retko sreću u prirodi.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science pod naslovom „Enzymatic Construction of Highly Strained Carbocycles„.

Na istraživačima je da dalje unapređuju ovu tehnologiju i otkriju gde sve mogu da je primene, kao i za šta sve dobijena jedinjenja mogu da se koriste.

Izvor: https://interestingengineering.com/scientists-engineer-bacteria-that-create-energy-packed-rings, http://www.caltech.edu/news/caltech-scientists-breed-bacteria-make-tiny-high-energy-carbon-rings-81885