Nova tehnologija rešava problem ogromne količine plastičnog otpada, a još je i Open Source

Recikliranje

Nova tehnologija rešava problem ogromne količine plastičnog otpada, a još je i Open Source

Miloni tona plastičnog otpada raznose se po Zemlji, zagađujući ekosisteme i remeteći ravnotežu u prirodi. Najveći zagađivači su multinacionalne kompanije koje proizvode pakovanja od plastike za milione svojih produkata.

Ipak, ima kompanija koje pokušavaju da svoju politiku poslovanja promene i tehnološkim inovacijama smanje štetan efekat koji proizvode. Jedna takva multinacionalna korporacija, Unilever (okuplja brendove Dove, Bru, itd.), osmislila je proces kojim će da povrati iskorišćena pakovanja i ponovo ih koristi za proizvodnju novih. U tom cilju, osnovaće se fabrika u Indoneziji kojom će da se uspostavi sistem cirkularne reciklaže i ponovne upotrebe proizvoda. Na ovaj način smanjiće se negativni uticaj na životnu sredinu, ali i sami troškovi proizvodnje. Ovom tehnologijom će se proizvesti 6 kg recikliranog polimera upotrebom iste količine energije koja je potrebna za proizvodnju de novo 1 kg polimera. Samo u Inodneziji se godišnje proizvede 64 miliona tona otpada, pri čemu čak 1,3 miliona tona završi u okeanu.

Izuzetno je važno i što će ova tehnologija biti open source, što znači da će tehnologija biti javno dostupna svima, pa će i druge kompanije moći besplatno da je koriste u svom poslovanju. Ambiciozan cilj ove kompanije je da do 2025. godine sva plastična pakovanja koja proizvedu budu uključena u proces reciklaže.

Nadamo se da će druge velike kompanije u svetu primeniti sličan pristup poslovanju i da će zaštititi našu planetu korišćenjem ovakvih inovativnih tehnologija.

Izvor: http://www.indiatimes.com/technology/news/unilever-s-tech-breakthrough-will-keep-billions-of-tonnes-of-plastic-waste-out-of-our-oceans-321509.html