Nova struktura DNK otkivena u ćelijama čoveka!

Nova struktura DNK otkivena u ćelijama čoveka!

O važnosti DNK za biologiju ćelije, njen život i funkcionisanje, slušamo još od 1953. kada su Votson i Krik (i Rozalin Frenklin) otkrili strukturu DNK. Mislili smo da znamo sve o njoj, ali sada je potvrđen nov motiv u strukturi DNK!

U pitanju je interkalarni motiv (i-motiv) koji izgleda kao upleten „čvor“ umesto dobro poznate dvostruke spirale. Još je nejasno kakva je funckija i-motiva, ali naučnici veruju da bi mogla da utiče na čitanje pojedinih sekvenci DNK kao i na samu aktivnost tih sekvenci.

Do otkrića su došli naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Sidneju. Oni su se već ranije susreli sa ovim oblikom DNK, ali ne unutar ljudskih ćelija, već u veštačkim uslovima u laboratoriji. Naučnici su tada raspravljali da li i-motivi uopšte postoje u živim ćelijama. Pitanje je rešila upravo nova studija objavljena u časopisu Nature Chemistry.

„Novo istraživanje nam stavlja do znanja da postoji totalno drugačija struktura DNK koja bi mogla da bude bitna za naše ćelije“, navodi koautor studije profesor Denijel Krajst.

Koristeći fluorescentnu detekciju i-motiva, istraživači su identifikovali su brojne i-motive u jedrima ćelija. I-motivi se pojavljuju i nestaju, zbog čega znamo da se oni formiraju, rasformiraju i ponovo formiraju, što naučnike navodi do zaključka da oni imaju aktivnu ulogu u ekspresiji gena posebno u kasnijim fazama života ćelija.

Naučnici se nadaju da će buduća saznanja pomoći u shvatanju da li novi oblik DNK može uticati i kako na biologiju ćelija.

Izvori: https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2018&mm=04&nav_id=1384923, https://www.sciencealert.com/scientists-have-confirmed-a-new-dna-structure-inside-living-cells-i-motif-intercalated