Naučnici napravili bananu koja spasava živote

banana

Naučnici napravili bananu koja spasava živote

Da li ste znali da stotine hiljada dece umire usled nedostatka vitamina A svake godine? Naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu (Australija) uspeli su da stvore bananu izuzetno bogatu provitaminom A koja će spasiti živote velikom broju dece širom sveta.

Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije tokom rasta i razvoja dece, važan je za imuni sistem i čulo vida. Njegov nedostatak može da dovede do brojnih poremećaja, ali čak i do smrti dece. Nova banana je napravljena tako da sadrži jestivi deo zlatnonarandžaste boje poreklom od provitamina A. Nastala je preuzimanjem gena od posebne vrste banana koja potiče sa Papua Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom A. Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosače vitamina A. Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa kevendiš bananama i uspešno napravili novu sortu.

Ova revolucionarna vrsta banana razvijana je u poslednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa. Dobijeni rezultati pokazuju da će ova banana doprineti kvalitetnijoj ishrani među nekima od najsirmašnijih zajednica u Africi.

Izvor: http://www.ekapija.com/after-workhours/view/1814838?slug=stvorena-nova-vrsta-banana