Nagrada Privredne Komore Srbije za najbolje doktorate sa primenom u privredi za istraživanje realizovano uz podršku Centra za transfer tehnologije

Nagrada Privredne Komore Srbije za najbolje doktorate sa primenom u privredi za istraživanje realizovano uz podršku Centra za transfer tehnologije

Naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu, dr Miljan Dašić, jedan je od dobitnika godišnje nagrade Privredne Komore Srbije za najbolje doktorate sa primenom u privredi. Dr Dašić odbranio je svoju doktorsku disertaciju 23. septembra 2019. godine na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorat dr Dašića urađen je u Centru za izučavanje kompleksih sistema i njegovoj Laboratoriji za primenu računara u nauci, pod mentorstvom dr Igora Stankovića. Pored ovog priznanja na nacionalnom nivou, dr Miljan Dašić dobio je i nagradu za najbolji doktorat realizovan u Institut za fiziku u 2019. godini.

Deo svoje teze dr Dašić realizovao je uz podršku Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu. Poslovno-tehnička saradnja sa kompanijom Tojota Motor Evropa iz Belgije podržana je pravnim i savetodanim uslugama Centra. U toku dve godine pomenute saradnje realizovana su tri ciklusa istraživanja sa ciljem razvoja novih računarskih simulacija za razvoj maziva na bazi jonskih tečnosti, sa motivacijom njihove primene u smanjenju trenja i abrazije u motoru automobila.

Realizovano istraživanje i doktorat predstavljaju kvalitetno i trajno dostignuće u transferu tehnologije iz osnovnih naučnih istraživanja u privredu, koje Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu i dalje prati i podržava. Parametri simulacione postavke birani su u skladu sa sistemom zahtevanim od industrijskog partnera, ali je pristup generalan, što daje široke mogućnosti primene uzimajući u obzir da su trenje i habanje štetni fenomeni prisutni u mnogim granama industrije. Razvijene simulacije omogućavaju molekularni dizajn optimalnih jonskih tečnosti koje istovremeno ispunjavaju zahteve za malim trenjem i sprečavanjem habanja. Ključna prednost upotrebe računarskih simulacija je u mogućnosti ispitivanja širokog parametarskog opsega, što ne važi za eksperimentalna istraživanja sa konkretnim jonskim tečnostima.