Kada sledeći put polomite šoferšajbnu ili staklo na telefonu, nećete morati da menjate staklo

novi tip stakla

Kada sledeći put polomite šoferšajbnu ili staklo na telefonu, nećete morati da menjate staklo

Zamislite koliko biste se manje nervirali da kada razbijete neki staklen predmet, samo pritisnete raspadnute parčiće čvrsto jedno uz drugo i spojite ih bez tragova lomljenja. Verovali ili ne, japanski istraživači su to uspeli- i to potpuno slučajno!

Naime, otkriven je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavnim pritiskom slomljenih delova jedno uz drugo, ali će nesumnjivo biti potrebno još vremena da ova inovacija dostigne svoj finalni razvojni stadijum.

Tim istraživača sa Univerziteta u Tokiju, otkrio je novi materijal dok je proučavao lepkove sposobne za delovanje na vlažnim površinama. U eksperimentu, istraživač lomi na pola mali komad stakla, a zatim pritiska dva dela jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi pre nego se dogodi „čudo“ – formirano je staklo u jednom komadu. To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost.

Drugi naučnici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da prethodno nije morao da ga otopi.

Ta bi inovacija mogla da omogući udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vetrobranskog stakla, građevinskog materijala, delova telefona, kamera, fotoaparata, itd.

Nadamo se da više nećemo morati da skupo plaćamo zamenu polomljenjog vetrobrana, ekrana ili kamere!

Izvori: https://japantoday.com/category/tech/Glass-that-can-completely-repair-itself-after-breaking-developed-by-University-of-Tokyo, https://www.ekapija.com/after-workhours/1987000/japanski-naucnik-izmislio-samoobnavljajuce-staklo