Jedan startup je upravo dobio 225 miliona dolara kako bi kreirao lek za jednu opaku bolest

alzheimer

Jedan startup je upravo dobio 225 miliona dolara kako bi kreirao lek za jednu opaku bolest

Kada se spomene grad San Francisko, većina ljudi pomisli na Silikonsku dolinu, što i ne čudi, jer je to najrazvijenija industrija koja se tamo nalazi. Zato će vas možda iznenaditi činjenica da je to takođe mesto na kome se nalazi perspektivna biotehnološka startup kompanija Alector. Čudno zar ne?

Možda nije prosečna IT kompanija, međutim Alector radi na ništa manje važnom proizvodu, koji ima potencijal da pomogne milionima ljudi. Ideja Alectora jeste da iskoristi imunski sistem ljudskog tela kako bi pronašao uspešan način u borbi protiv degenaritivnih bolesti kao što je na primer Alchajmerova bolest. Svako istraživanje zahteva enormna sredstva, a u slučaju startup kompanije podrazumeva se da ćete ta sredstva da tražite sami.

Alector je postigao veliki uspeh tokom portage za inovativnim načininima kojima bi se mogao lečiti karcinom korišćenjem imuno-onkologije. Vidno poboljšani, rezultati kod pacijenata su dali nadu da se ovakav pristup može implementirati i u procesu lečenja degenerativnih bolesti koje zahvataju nervni sistem. Kako ističe direktor Alectora Arnon Rozental: “Ovaj način lečenja je tek u povoju“, što je bilo odmah prepoznato od strane farmaceutskog giganta AbbVie. Dok je Alector dobio $225 miliona dolara od AbbVie za nastavak istraživanja, farmaceutska kompanija je dobila pravo na proizvodnju i komercijalizaciju budućeg leka. Imajući na umu da je uloženi novac daleko manji od potencijalne dobiti, možemo videti zašto se AbbVie odlučio na ovaj potez.

Sledeći stadijum istraživanja podrazumeva testiranje leka na ljudima, a Alector se nada da će to započeti tokom naredne 2 godine.

Iskreno se nadamo da će ovaj inovativni pristup doneti preko potrebne rezultate u borbi protiv degenerativnih bolesti.

Izvor: http://www.businessinsider.com/abbvie-partners-with-alector-in-225-million-alzheimers-disease-deal-2017-10