Inovacija sa Univerziteta u Beogradu u finalu IMAGINE IF! Takmičenja U Kembridžu

safe cath

Inovacija sa Univerziteta u Beogradu u finalu IMAGINE IF! Takmičenja U Kembridžu

Safe-Cath (Em-Cath) tim pobednik je prvog IMAGINE IF! takmičenja za startape iz zdravstvenog sektora u Srbiji, koji Innovation Forum Cambridge organizuje u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd i Health Tech Lab-om.

Tim Safe-Cath, koji čine dr Boško Sremčević i Nina Ukropina, studentkinja FON-a, predstavio je novi model katetera koji rešava postojeći problem kontaminacije, prenosa bakterija i bola prilikom postavljanja, a time i infekcija koje taj način nastaju.

Pobeda na lokalnom takmičenju obezbedila je timu Safe-Cath 2.000 evra finansiranja, plasman u sledeći krug na globalnom IMAGINE IF! takmičenju na Univerzitetu u Kembridžu 27. juna, kao i šestomesečno korišćenje laboratorijskog prostora u jednoj od globalnih prestonica IMAGINE IF! takmičenja, uključujući Beograd. Ukoliko pobedi na svetskom takmičenju, tim očekuje dodatnih 10 000 evra za dalji razvoj inovacije.

Pronalazač ove inovativne tehnologije dr Boško Sremčević, već dve godine sarađuje sa timom Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu kako bi osigurao komercijalizaciju svog pronalaska. Za to vreme su zajedničkim naporima obezbeđena sredstva za dalji razvoj tehnologije i podnošenje patentne prijave u vrednosti od 20 000 evra kroz program TTF, Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, saradnja sa Health Tech Lab-om, podrška u učešću na IMAGINE IF! takmičenju, dodatna promocija i predstavljane potencijalnim investitorima.

IMAGINE IF! takmičenje i akceleratorski program sprovodi se sedam godina u različitim zemljama širom sveta, na tri kontinenta, a po prvi put u Srbiji, i nedavno je uvršten među 7 najboljih evropskih akceleratorskih programa u oblasti tehnologija vezanih za zdravstvo. U prvom lokalnom IMAGINE IF! programu učestvovalo je 12 timova koji su u prethodnih mesec dana radili sa više od 40 mentora. Mentori Safe–Cath tima bili su Tamara Čolić Milosavljević (Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu), Rare Svetozar Kolesar (3D Republika), Sanja Jeremić (IMGGI), dr Jelena Vukotić, i Miloš Arambašić (Startup Grind).

Pored novog modela katetera, još neke od predstavljenih inovacija su: pametna rukavica za slepe i slabovide, uređaj koji prati stanje astmatičara, kao i uređaj namenjen terapiji kod rešavanja problema u govoru. O najboljem među njima odlučivao je stručni žiri, sastavljen od predstavnika struke i preduzetnika.

Slike sa takmičenja možete pogledati na ovom linku.