Gledali ste Brusa Vilisa u Armagedonu kako spašava svet, ali NASA ima nešto bolje

nasa

Gledali ste Brusa Vilisa u Armagedonu kako spašava svet, ali NASA ima nešto bolje

Ogromna masa gasa, kamenja i metala, nezaustavljivo juri ka zemlji, a glavni negativac je “asteroid”, zvuči kao već do sada viđeni scenario za neki Holivudski film. Holivudska legenda Brus Vilis nas je već jednom odbranio od ove opasnosti u filmu Armagedon, ali ovoga puta novi junak je NASA.

Asteroidi ne predstavljaju samo opasnost na filmskom platnu, već i u realnosti. Da bi asteroid naneo veću štetu neophodno je da njegov prečnik bude 1,5 km. Međutim, ako ne želimo da završimo kao dinosaurusi, onda sve veće od 50 km u prečniku predstavlja potencijal za masovno istrebljenje.

Agencija SAD koja se bavi svemirskim istraživanjima NASA, prepoznala je ovu opasnost, i tokom oktobra meseca planira da testira revolucionarnu tehnologiju koja nas može spasiti pravog Armagedona. Ljubitelji eksplozija i razaranja će nažalost biti razočarani, jer ova inovativna tehnologija nema za cilj uništavanje asteroida, već nešto sasvim drugo.

NASA planira da u okviru svog revolucionarnog pilot programa nazvanog ARM (Asteroid Redirect Mission), testira koncept koji podrazumeva lansiranje letelice na površinu asteoroida. Tada na scenu stupa robot čija uloga može biti dvojaka: 1) da skuplja uzorke kamenja sa površine i 2) da uz pomoć letelice promeni gravitaciono polje asteroida i na taj način izmeni njegovu putanju na dovoljno bezbednu udaljenost od zemlje.

Ilustracija kretanja robota tokom pokusaja izmene putanje asteroida

Probni let je planiran tokom oktobra meseca, a meta će biti asteoroid 2012 TC4′.

Tokom ovog leta NASA će nastojati da testira ovu tehnologiju, a takođe će iskoristiti priliku da prikupi što je više moguće podataka.

Za sve vas koji i dalje brinete i ne verujete da će ova tehnologija pomoći čovečanstvu, možete da se oslonite na matematiku. Kako tvrde stručnjaci iz NASA centra za proučavanje objekata i tela koje mogu zapretiti zemlji, postoje vrlo male šanse, skoro nikakve da nas bilo šta “pogodi” a da pri tome mi to ne vidimo znatno ranije. Ilustrativan je primer asteroida Apophis koji ima prečnik od 400m (sasvim dovoljan da nanese veliku štetu), ali šansa da pogodi zemlju jesu (nećete verovati), 1:100.000.

Mirno spavajte!

Izvor: https://interestingengineering.com/nasa-is-about-to-test-its-planetary-defense-systems-on-an-asteroid