Envigo softver – efikasan sistem za procenu uticaja na životnu sredinu

Envigo softver – efikasan sistem za procenu uticaja na životnu sredinu

23/12/2014

Procena različitih uticaja na životnu sredinu je jedan od ključnih mehanizama za zaštitu životne sredine. Procedura identifikovanja uticaja na životnu sredinu je zakonski uređena i obavezna za značajan broj investicionih projekata u Srbiji. Na tržištu Srbije a i šire do sada, nije ponuđeno ni jedno integralno rešenje. Stoga, uočivši visok tržišni potencijal, i u želji da pomogne stručnjacima i doprinese napretku samog procesa procene uticaja na životnu sredinu tim Eon plus je kreirao jedinstveni veb softver (SaaS) Envigo uz finansijsku podršku programa Fonda za inovacionu delatnost. Ključnu komponentu visokog potencijala kompanije Eon čine stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti zaštite životne sredine.

Envigo softver ocenjuje predhodno identifikovane uticaje na osnovu jednostavnih odgovora korisnika i originalne formule. Rezultati ocenjivanja uticaja se mogu predstaviti kako grafički, tako i analitički kroz različite tipove tabela, a sam softver izračunava i statistiku ocena. Ovaj izuzetno efektivan alat, omogućava stručnjaku jednostavniju analizu i pomaže u donošenju odluka vezanih za mere prevencije i smanjenja negativnih uticaja. Nakon svake iteracije postupka program generiše izveštaje sa svim unetim podacima i rezultatima, koje se podnose nadležnim organima na odlučivanje. Sa najšireg stanovišta se može zaključiti da softver Envigo značajno utiče da proces procene uticaja bude sistematičniji, objektivniji i jednostavniji za planiranje, implementaciju i kontrolu, a korisnicima – stučnjacima donosi značajne uštede.

Prva komercijalna verzija Envigo softvera je završena i spremna za srpsko tržište. Prvi korisnici na srpskom tržištu biće pažljivo odabrani, sa ciljem prikupljanja što više komentara korisnika i informacija za akciju. Ove korisne informacije biti korišćene za dalje unapređenje Enviga, posebno za šira tržišta.

Izuzetan potencijal proizvoda kompanije Eon leži u neophodnosti kvalitetnog softvera, kao i obaveznosti procene uticaja na životnu sredinu kod velikog broja investicionih projekata. Najveća tržišna mogućnost softvera Envigo se uočava u odsustvu direktne konkurencije i činjenici da je softver već predstavljen na prestižnom forumu investitora u Oslu (Seed Forum).

„Dugoročni cilj je da Envigo preraste u ekspertsku softversku platformu za zaštitu životne sredine, koja bi sadržala čitavu lepezu softverskih rešenja (potencijalno uključujući i proizvode partnerskih kompanija). Nadamo se da ćemo time skromno doprineti zaštiti životne sredine i učiniti jedan pozitivan uticaj“, rekao je Nikola Nikačević, direktor kompanije Eon Plus.