Dve milijarde dolara Apple platio kompaniji Nokia da bi se izbegao odlazak na sud

nokia vs. apple

Dve milijarde dolara Apple platio kompaniji Nokia da bi se izbegao odlazak na sud

Najnovija borba proizvođača ajfona sa kompanijom Nokia oko starih patenata rezultovala je plaćanjem kolosalne sume od čak dve mijilarde dolara! Nokiji je ovaj novac uplaćen unapred, najverovatnije da bi se izbegla katastrofa koja se dogodila u sličnoj situaciji koju je Epl imao sa Samsungom.

Ova tužba je počela još prošle godine kada je Nokia optužila Epl da bez dozvole upotrebljava desetine patenata koje poseduje kako sama Nokia tako i njene ćerke kompanije. S obzirom da je Nokia i formirala tržište za telefone, nije nebično što mnogi proizvođači telefona uzimaju licence za patente koje je Nokia tokom godina zaštitila- od tehnologije za displej do dizajna antena. Epl je tako kupio licencu za neke patente ove kompanije, ali je ta licenca istekla još pre dve godine. Bez obzira na to što je Nokia u prošlosti već 2 puta podnosila tužbe za zlopotrebu patenata od strane Epla i rešavala ih u svoju korist, Epl je opet više puta odbio da sklopi novi ugovor pod izgovorom da Nokia postavlja nefer uslove.

Ove dve kompanije su sporazumno rešile tužbu, potpisale nove uslove za licenciranje i dogovorile se da zajedničkim snagama ubuduće sarađuju na inicijativama u digitalnom svetu. Ne znamo kako Nokia planira da potroši ogromnu sumu koju je dobila, ali Epl svakako neće mnogo da oseti nedostatak dve milijarde dolara- ipak u kešu i investicijama ima čak četvrt triliona dolara!

Jasno je koliko se isplati zaštiti inovativne tehnologije.

Izvor: https://www.theverge.com/2017/7/28/16058868/apple-nokia-patent-dispute-settlement-2-billion-dollars